Wednesday, June 12, 2013

Model Pinggan Sihat

Anda Yang dihormati,

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluar satu dokumen mengenai Model Pinggan Sihat pada tahun 2011. Pinggan ini menerangkan makanan yang perlu diambil dan kuantitinya pada pagi (7.30pg-8.30pg), tengahari (12.30 ptg-1.30 ptg dan malam (7.30mlm-8.30mlm).

Sebagai contoh, untuk sarapan pagi, dalam satu pinggan, dibuat empat bahagian yang mana 1/4 bahagian hirisan timun dan bahagian  1/4 kangkung (50 kcal), 1/4 separuh telur rebus dan kacang dan bilis (80kcal)  manakala 1/4 lagi nasi lemak (200 kcal). Untuk minuman pula ialah air susu/yogurt (20 kcal) dan beberapa hiris buah-buahan (60 kcal).

Untuk makan tengahari pula, dua petak (2/4) ialah sayur (100 kcal), karbo (200 kcal) protein ayam (140kcal), buah-buah (60kcal) dan air kosong (0 kcal).

Manakala makan malam pula, 2 petak sayuran (100 kcal), protein ikan (100 kcal), karbo (200 kcal), buah-buah (60 kcal) dan air kosong ( 0 kcal).

Bersama-sama ini dipamirkan Model Pinggan Sihat (3 gambar) manakala 1 gambar lagi mengenai cara pengambilan.

Cara menggunakan model ini ialah sentiasa menikmati sarapan/makan tengahari atau makan malam :

  • 1/4 pinggan sayur-sayuran hijau atau berdaun
  • 1/4 pinggan sayur jenis berakar atau buah
  • 1/4 pinggan bijirin dan produk produknya
  • 1/4 sumber protein
  • 1 hidangan buah-buahan
  • khas untuk sarapan pagi sahaja iaitu 1 hidangan susu.
Kebaikan cara ini ialah membantu mengekalakan dan menurunkan berat badan; membantu mengagihkan karbohidrat  secara sekata sepanjang hari,dapat meningkat pengambilan serat seharian, dapat menurunkan kolestrol, diet yang lebih ideal dalam menggambarkan makanan dan sumber karbohidrat,protein,lemak,buah-buahan,sayur-sayuran dan juga minuman dengan cara yang praktikal. 

Tip yang diberikan ialah kurangkan gula dalam minuman (1 sudu teh untuk satu cawan sudah memadai). Bagi pengidap diabetes, elak mengambil gula, madu atau gula perang. Pemanis tiruan dibenarkan tetapi tidak digalakkan. Amalkan mengambil 3 hidangan utama secara tetap setiap hari. Kawal pengambilan protein ikut keperluan untuk menjaga jantung.Kurangkan pengambilan makanan berlemak,bergoreng dan makanan segera. Kurangkan garam (1 sudu teh rata) sehari dengan mengurangkan makanan masin dan terproses bagi mengawal tekanan darah.Minum 6 hingga 8 gelas air kosong setiap hari.


Sarapan Pagi (7.30 pg-8.30pg)

Makan tengahari (12.30ptg-1.30ptg)

Makan Malam (7.30mlm-8.30mlm)

Bagi Individu Yang Berisiko Tinggi





Sumber : Cawangan Penyakit Tidak Berjangkit, Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan kerjasama Jabatan Dietetik dan Sajian Hospital Putrajaya.

1 comment:

  1. Good 4 oour health mesti cuba! 10/10 - Mamak Stall Near My House

    ReplyDelete